Yunanistan

Araba ile Günübirlik Yunanistan: Dedeağaç’ta Bir Gün

Perşembe gününden izinler alınmış, yola çıkmaya hazırız. Saat sabaha karşı 03.00 Anadolu yakasından Avrupa yakasına geçiş oradan da ver elini İpsala. Gece yolculuklarını çok seviyorum. Özellikle yazın gündüz sıcağında kavrularak yollarda gitmektense, gece serin serin yolculuk yapmak inanılmaz bir konfor.

Rotamız Dedeağaç.

Dedeağaç, günümüzde Yunanistan’ın önemli bir liman kenti olsa da, tarihi oldukça köklü ve çeşitlilik gösteren bir yerleşim yeridir.

  • Antik Dönem: Bölgede antik çağlardan itibaren yerleşimlerin olduğu bilinmektedir. MÖ 7. yüzyılda ekonomik açıdan ana geçim kaynağı Semadirek Şehir Devleti olmuştur.
  • Osmanlı Dönemi: 14. yüzyılda Osmanlıların bölgeye hakim olmasıyla birlikte Dedeağaç’ın önemi artmıştır. 19. yüzyılda ise balıkçı köyü olarak bilinen Dedeağaç, Osmanlı İmparatorluğu tarafından modern bir şehir haline getirilmeye çalışılmıştır.
  • Balkan Savaşları ve Sonrası: Birinci Balkan Savaşı sonrasında Bulgaristan’ın işgali altına giren Dedeağaç, I. Dünya Savaşı’ndan sonra Yunanistan’a katılmıştır. Yunanistan döneminde önemli bir ticaret merkezi haline gelmiştir.

Günümüzde Dedeağaç, Batı Trakya’nın en önemli limanlarından biridir. Ticaret, turizm ve balıkçılık şehir ekonomisinin temel direkleridir. Aynı zamanda, Yunanistan’ın Avrupa Birliği’ne girişinde önemli bir rol oynamıştır.

Dedeağaç ile İstanbul arası yaklaşık 4 saat sürüyor. Tabi sınırda ne kadar bekleyeceğinizi bağlı olarak bu süre artabiliyor.  Üç saatlik yolculuk sonrası İpsala’ya ulaşıyoruz ve aracımızla ülkeden çıkış yapmak için sıraya giriyoruz.

Araç ile yurtdışına çıkış yaparken gerekli evraklar Nelerdir?

Araç ile yurtdışına çıkarken gerekli olan evrakları aşağıda listeledik.

  • Pasaport
  • Vize (Avrupa ülkelerinde Schengen yeterli)
  • Araç Ruhsatı
  • Uluslararası Geçerli Ehliyet
  • Yeşil Sigorta (Herhangi bir sigorta şirketinden veya sınırda yaptırılabiliyor)
  • Araç Sahibi Araçta Olmayacaksa Vekâletname (Yolculuk öncesi noterden vekalet alınması gerekiyor)
  • Yurt dışı Çıkış Harç Pulu (Sınırda yer alan otomattan alınabiliyor)

*Çipli Türk ehliyeti ile yurtdışına çıkabildiğinizi hatırlatmak isteriz.

Araca yeşil sigorta yaptırmak zorundasınız, yoksa sınırdan maalesef çıkış yapamamaktasınız. Biz sınırda yer alan gişeden işlemleri yaptırdık ve sıra beklemeden sınırı rahatlıkla geçtik. Sınırdan yaklaşık 30-40 dakikalık bir seyahatten sonra Dedeağaca ulaşıyoruz ve favori kahvaltı mekanlarımızdan birine giriş yapıyoruz. Bizim için Yunanistan’da kahvaltı deyince aklımıza Selanik’te yer alan Estrella’dan başkası gelmiyor.  Fakat aşağıdaki yerlerde favorilerimiz arasında

Dedeağaç’ta Nerede Kahvaltı Yapılır?

Saat 07:00 ve Dedeağac’a ulaştık. Her yer kapalı 😊 biraz zaman geçirdikten sonra kahvaltımızı yapıyoruz. Dedeağaç’ta favori kahvaltı mekanlarımızı aşağıda listeledik. Google Maps veya Harita uygulamalarından arattığınızda rahatlıkla bulabilirsiniz.

Dedeağaç’ta kahvaltı için hangi mekanı seçerseniz seçin, lezzetli bir kahvaltı deneyimi yaşayacağınızdan emin olabilirsiniz. Kahvaltı sonrasında sokaklarda geziyoruz.

Sadece bir günde Dedeağaçta bir çok yeri görebilirsiniz, hatta zorlarsanız hepsini bile görebilirsiniz 😊 Biz her zaman bir günlük geliyoruz ve genelde yemek yiyip alışveriş yapıyoruz.

Kahvaltı sonrasında birkaç mağazaya uğruyoruz. Public’ten elektronik alışverişi Zara’dan ise kıyafet alışverişi yapabilirsiniz. Şehrin girişinde yer alan JUMBO’da aradığınız her şeyi rahatlıkla bulabilir LIDL’dan süpermarket alışverişi de yapabilirsiniz. İndirim dönemine denk gelirseniz çok uygun fiyatlara alışveriş yapabilirsiniz.

Tarihi Saat Kulesi’ne uğrayabilirsiniz, etrafında yer alan kafelerde oturup alkollü veya alkolsüz içeceklerinizi yudumlayabilirsiniz.

Eğer yazın geldiyseniz aşağıda listelemiş olduğum plajlarda denize girebilirsiniz;

  • Makri Plajı
  • Dikella Plajı
  • Agia Paraskevi Plajı (favorimiz)
  • Efra Plajı

2024 Ağustos ayında Dedeağaç denizinin pis olduğuna dair bilgiler geldi. Dedeağaç’ta görüştüğümüz ve orada yaşayan insanlar da bu sıralar denize girmediklerini belirttiler.

Öğle vaktini denizde geçiriyoruz ve akşama doğru 16:00 sularında favori restoranımıza doğru yol alıyoruz.  

TAVERNA LOUKOULOS.

Yaklaşık 4 yıldır ayda bir defa geldiğimiz ve bizi hiç şaşırtmayan o güzel restoran. Menüsü çok zengin ve porsiyonları çok büyük. Personel çok iyi ve Türkçe de biliyorlar. Ayrıca, Türkçe menü de mevcut. Arka fonda çalan Yunan müziğiyle yemeklerimizi afiyetle yiyoruz ve İstanbul’a doğru yola çıkıyoruz. Ahtapot ve tüm mezeleri yemenizi tavsiye ederim. Ayrıca bu zaman kadar yediğimiz en iyi eti de yine burada yedik.

Hafta içi geldiğimiz için sınırda çok fazla sıra yok fakat hafta sonu geldiğimizde sınırda araç trafiği oluyor. Size tavsiyemiz, gidebiliyorsanız hafta içi gidin. Yoksa bir günlük seyahat, günün yorgunluğu ile birlikte dönüş yolunda ızdıraba dönüşebiliyor. Dedeağaç bizim için geçiş noktası veya yemek yemek için doğru bir yer bu yüzden, bir gün bizim için yeterli oluyor.

Temmuz 2023